Skip to main content
310-888-4048 Contact Us

Το Botox (αλλαντικη τοξίνη) είναι ουσιαστικά μια πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και είναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη. Η εμπορική του ονομασία είναι Botox της εταιρείας Allergan ή Dysport της εταιρείας IPSEN που αφορά την ίδια ουσία αλλά σε διαφορετική συγκέντρωση και μονάδες υλικού. Η τοξίνη αυτή προκαλεί παροδική αδρανοποίηση των γραμμωτών μυικών ινών, δρώντας στις νευρομυικές συνάψεις και με τον σκοπό αυτό την εξάλειψη της έντονης μυικής σύσπασης που ευθύνεται για τις ρυτίδες στο μέτωπο, στα μάτια ή στο άνω χείλος.

Πρόκειται για ένα φάρμακο με έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους της ιατρικής πάνω από 35 χρόνια, με πλήθος κλινικών μελετών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ένας από τους κλάδους που χρησιμοποιείται είναι και αυτός της αισθητικής ιατρικής για την εξάλειψη των ενοχλητικών ρυτίδων του μετώπου, των ματιών (το λεγόμενο «πόδι της χήνας»), των ρυτίδων καπνιστή γύρω από τα χείλη, ακόμα και των ρυτίδων του λαιμού.

Είναι αλήθεια ότι το Botox (Μποτοξ) είναι ακριβό φάρμακο, επομένως και το κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό. Η επιλογή φθηνών λύσεων και «προσφορών» είναι κάτι το επικίνδυνο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση του φαρμάκου μπορεί να είναι αμφίβολη, να είναι κατώτερης ποιότητας ή ακόμα η διάλυσή του να γίνεται όχι με σωστό τρόπο και να έχει η χρήση του φτωχό και μικρής διάρκειας αποτέλεσμα (πέρα από επικίνδυνο, αν το υλικό είναι παραποιημένο ή κακό αντίγραφο του αυθεντικού).

Γι’ αυτό, για την εφαρμογή του χρειάζεται η επίσκεψη του ασθενούς σε πιστοποιημένο ιατρό και να χρησιμοποιείται το αυθεντικό σκεύασμα με την κατάλληλη τεχνική. Αυτό βέβαια απαιτεί την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ασθενούς από τον ιατρό, ο οποίος θα του εξηγήσει αναλυτικά την ανάγκη της εφαρμογής του, του τρόπου σχεδιασμού και εφαρμογής του στο πρόσωπό του και της διάρκειάς του.

Το αποτέλεσμα ξεκινά από την 3η-4η ημέρα και το μέγιστο κορυφώνεται την 15ηημέρα όπου πρέπει να γίνει επανεξέταση από τον ιατρό για να τυχόν διορθώσεις / retouch. Η διάρκεια του συνήθως είναι 3-4 μήνες αλλά εξαρτάται και από την καθημερινότητα του ατόμου. Άτομα που κουράζονται πολύ, ζουν σε μεγάλη ένταση και δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μικρότερη διάρκεια ενώ και η έντονη σωματική άσκηση και η έκθεση στην ζέστη επηρεάζει αρνητικά. Τέλος, το φύλο , με τους άνδρες να χρειάζονται συχνότερα την εφαρμογή του καθώς έχουν εντονότερους μύες στο πρόσωπο. Η εφαρμογή του θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 μήνες για το καλύτερο δυνατό φυσικό αποτέλεσμα σε όλη την διάρκεια του έτους.

Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τα παρακάτω μετά την εφαρμογή της θεραπείας του Botox:

  • Να μην τρίβει τις περιοχές του προσώπου όπου έγινε η εφαρμογή για τις επόμενες 4 ώρες
  • Να μην ξαπλώσει ή σκύψει για τις επόμενες 4 ώρες
  • Να προτιμήσει σαν παυσίπονο την παρακεταμόλη (Panadol, Depon) και να αποφύγει την ασπιρίνη σε περίπτωση πονοκεφάλου τις πρώτες ώρες αμέσως μετά την θεραπεία (για την αποφυγή δημιουργίας εγχυμώσεων-μελανιάς).
  • Να αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση (εφίδρωση) για τις επόμενες 2 ημέρες
  • Να αποφύγει την ζέστη για τις επόμενες 2 ημέρες (στεγνωτήρα μαλλιών, σάουνα, καυτό μπάνιο, γυμναστήριο, τζάκι, σιδέρωμα κτλ)
  • Να αποφύγει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες ώρες.

Τέλος, επειδή η θεραπεά είναι τοπική, δεν παρουσιάζει συστηματικές παρενέργειες. Σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί αίσθημα βάρους κατά τις πρώτες ημέρες, πονοκέφαλος κυρίως από το stress του ενδιαφερόμενου, μελανίτσες στο σημείο της ένεσης, αϋπνία και μη συμμετρική εξάλειψη των ρυτίδων, η οποία διορθώνεται άμεσα, κατά την επανεξέταση. Σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η βλεφαρόπτωση και η τύφλωση είναι εξαιρετικά σπάνιες και προκειμένου να αποφευχθούν κρίνεται απαραίτητη την εφαρμογή του από ιατρό!

Offices in California and Greece Schedule Your Consultation Now!

Beverly Hills Location

WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860
436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece
logo Los Angeles Plastic Surgery Beverly Hills, CA

Beverly Hills Location

436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210
WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece