Skip to main content
310-888-4048 Contact Us

Οι ευμεγέθεις μαστοί μπορεί να αποτελούν διαχρονικό σύμβολο θηλυκότητας, όμως, που αυτό σταματά και πότε ξεκινά να γίνεται πρόβλημα για τη γυναίκα που τους «κουβαλά».
Οι μεγαλομαστία (macromastia) ή γιγαντομαστία (gigantomastia) είναι καταστάσεις που συνοδεύονται με δυσχέρεια της καθημερινότητας της γυναίκας και αντανάκλαση σε πολλές πτυχές της ζωής της. Πόνοι στην πλάτη από το μόνιμο βάρος των μαστών και τους ώμους από την πίεση της ανάρτησης του στηθόδεσμου, μπορούν να αποτελούν αναπόσπαστο ακόλουθο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της μετεφηβικής γυναίκας. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως η άθληση, η ορθοστασία, ο ύπνος, η ένδυση, ακόμα και η αγκαλιά ενός μωρού δυσκολεύουν πολλαπλά την γυναίκα που αντιμετωπίζει αυτό το πραγματικό πρόβλημα.
Ιατρικώς, οι υπερμεγέθεις μαστοί αποκρύπτουν συχνά αναπτυσσόμενες οντότητες που είναι αδύνατο να ψηλαφηθούν ακόμα και να απεικονιστούν με την ίδια ευκρίνεια σε σχέση με τους μικρότερους μαστούς.

Αισθητικά δε, οι υπερμεγέθεις μαστοί συνοδεύονται από ποικίλου βαθμού πτώση και κατά την απελευθέρωση των μαστών από το στηθόδεσμο είναι συχνό, οι γυναίκες να νιώθουν απογοήτευση. Δεν είναι λίγες οι φορές που γυναίκες δηλώνουν πως είναι αναγκασμένες να διατηρούν τους στηθόδεσμους και ενώπιων του συντρόφου τους εξ αυτού του λόγου. Έντονα σημάδια από τον στηθόδεσμο, αλλά πολλές φορές και εκζεματικές βλάβες, συνοδεύουν τους υπερμεγέθεις μαστούς.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως είναι ένα πρόβλημα μόνιμο που χρήζει επίλυσης το συντομότερο. Η αποκατάσταση της εμφάνισης των μαστών αλλά και της λειτουργικότητας της γυναίκας που ταλαιπωρείται από τους υπερμεγέθεις μαστούς, επιτυγχάνεται με την επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που ονομάζεται μειωτική μαστών.

Η ηλικία 16 με 18, θεωρείται ηλικία ολοκλήρωσης του σχηματισμού των μαστών. Έτσι μετά την ηλικία των 18, μπορούμε με ασφάλεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει και εξαρτάται μόνο από την επιθυμία αλλά και την φυσική κατάσταση της κάθε γυναίκας. Είναι ευκόλως εννοούμενο πως όσο συντομότερα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσα περισσότερα ποιοτικά χρόνια θα απολαύσει η γυναίκα που θα υποβληθεί στην επέμβαση, απαλλαγμένη από αυτό.

Η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό αναλυτικά το πρόβλημά της και να ενημερωθεί αναλυτικά για τις προτεινόμενες λύσεις. Μια γυναίκα που γνωρίζει εκ των προτέρων τη διαδικασία της επέμβασης, αλλά και το τι να περιμένει μετεπεμβατικά, απαλλάσσεται από το όποιο άγχος και οπλίζεται με σιγουριά.
Προ της επεμβάσεως της μειωτικής των μαστών θα ληφθεί αναλυτικό ιστορικό, ενώ θα ζητηθεί και απεικονιστικός έλεγχος των μαστών. Εφόσον όλα είναι καλά, θα δοθούν οδηγίες για τις ημέρες προ της επεμβάσεως. Στην κλινική θα γίνει με μεγάλη λεπτομέρεια ο σχεδιασμός της νέας θέσης των θηλών, των θέσεων των τομών, ο καθορισμός των τμημάτων που θα αφαιρεθούν και ότι χρειάζεται για την πρόβλεψη του νέου σχήματος και θέσης των μαστών.
Η επέμβαση της μειωτικής των μαστών διαρκεί συνήθως 2 με 4 ώρες και γίνεται υπό γενική αναισθησία.
Η τεχνική μειωτικής μαστών (breast reduction) που επιλέγεται γίνεται με γνώμονα το εύρος της αφαίρεσης, αλλά και των επιθυμιών της γυναίκας.

Σε πολύ μεγάλους μαστούς με μεγάλη απόσταση της θηλής από την υπομάστιο πτυχή και όπου απαιτείται πολύ μεγάλη αφαίρεση ιστών, επιλέγεται η αφαίρεση της θηλής με την άλω (το σκουρόχρωμο δίσκο μεταξύ θηλής και δέρματος) ως ελεύθερου κρημνού και η επανατοποθέτησή του σε υψηλότερη θέση. Οι δυνατότητες αφαίρεσης εδώ είναι οι μεγαλύτερες, με θυσία όμως της αισθητικότητας της θηλής και της δυνατότητος θηλασμού. Για αυτό επιλέγεται κυρίως σε μεγαλύτερες γυναίκες, που δεν υπάρχει ο προβληματισμός του θηλασμού. Η πλειοψηφία των γυναικών δεν έχει πρόβλημα θηλασμού μετα από την πλαστική μείωσης των μαστών.

Σε μαστούς που δεν απαιτείται εκτεταμένη αφαίρεση, η θηλή με την άλω δεν αποκόπτεται από την μια της πλευρά (συνήθως αυτή προς το στέρνο) και συρράπτεται σε νέα υψηλότερη θέση. Ράμματα γίνονται γύρω από τη θηλή και κάθετα κάτω από αυτή. Τα ράμματα είναι όλα απορροφήσιμα.

Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη τεχνική μειωτικής μαστών είναι αυτή της «άγκυρας» ή του ανάστροφου «Τ». Η τεχνική αυτή κρατά την θηλή με την άλω συνδεδεμένη με τον κάτω πόλο του μαστού. Γύρω από αυτή γίνεται τομή που μοιάζει με άγκυρα . Η συρραφή αφήνει δύο κάθετες μεταξύ τους τομές. Η μία στην υπομάστιο πτυχή και η άλλη κάθετη περί το μέσον της, ανερχόμενη προς τη θηλή. Η Θηλή συρράπτεται σε νέα υψηλότερη θέση.

Ο Δρ. Αναστασατος πολλές φορές χρησιμοποιεί τεχνικές ανόρθωσης και μείωσης των μαστών που μειωτών τις ουλές (short scar breast reduction, short scar mastopexy).

Μετεπεμβατικά δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική. Ενοχλήσεις ή ήπιο άλγος αντιμετωπίζονται με ήπια αναλγητικά. Ένας ειδικός κορσές θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για περίπου ένα μήνα. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει από τις πρώτες κιόλας ημέρες υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαιτεί έντονη σωματική καταπόνηση. Οι αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν μετά τον μήνα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή, όμως για τα τελικά θα πρέπει να υπάρξει υπομονή αρκετών εβδομάδων, καθώς η βελτίωση συνεχίζεται για αρκετό καιρό. Οι ουλές που αφήνει η επέμβαση με οποιαδήποτε τεχνική, αρχικά είναι εντονότερες και εξέρυθρες αλλά συν τω χρόνω βελτιώνονται.

Τελικά οι γυναίκες, λίγο καιρό μετά την επέμβαση, νοιώθουν απελευθερωμένες από τα δεσμά των υπερμεγεθών μαστών και μπορούν να απολαύσουν τόσο την καθημερινότητά τους, όσο και τη νέα τους εμφάνιση με την ταυτόχρονη τόνωση της αυτοπεποίθησής τους.

Μειωτική Μαστών και Θηλασμός – Breast feeding after breast reduction

Οι ενδιαφερόμενες, πρέπει να γνωρίζουν, ότι μετά την επέμβαση εκτεταμένης μειωτικής μαστών, πιθανότατα θα μπορούν να θηλάσουν. Οι μαστοί τους θα εξακολουθούν να αντιδρούν με αύξηση ή μείωση του μεγέθους τους, ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της ασθενούς (εγκυμοσύνη, αλλαγές στο βάρος, εμμηνόπαυση).

Offices in California and Greece Schedule Your Consultation Now!

Beverly Hills Location

WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860
436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece
logo Los Angeles Plastic Surgery Beverly Hills, CA

Beverly Hills Location

436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210
WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece