Skip to main content
310-888-4048 Contact Us

Πρόκειται για μια σειρά τεχνικών, που ως κύριο στόχο έχουν την τοπική αφαίρεση λίπους. Αυτή γίνεται σε σημεία που υπάρχει περίσσεια λίπους κατ’ αναντιστοιχία με το υπόλοιπο σώμα.
Είναι από τις πλέον συχνές, εάν όχι η συχνότερη, επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία απευθύνεται και στα δύο φύλα και η οποία διαρκώς κερδίζει έδαφος και βελτιώνεται με τη χρήση της τεχνολογίας.
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του σώματος και για διαφόρους λόγους. Η κοιλιακή χώρα μαζί με τα «πλαϊνά ή σωσίβια», οι γλουτοί με τα «ψωμάκια», οι γάμπες, οι βραχίονες («μπράτσα» ή «φτερούγες»), το «προγούλι» ή το «διπλοσάγονο», η πλάτη, οι μηροί, τα γόνατα, οι γάμπες, η περιοχή των σφυρών («αστράγαλοι») αλλά και η γυναικομαστία και ψευδογυναικομαστία είναι τα πιο συνηθισμένα σημεία, στα οποία η λιποαναρρόφηση δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το λίπος για διάφορους λόγους (κυρίως γονιδιακή προδιάθεση) δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. Από την παιδική ηλικία, ο αριθμός των λιποκυττάρων οριστικοποιείται και κατόπιν υπάρχει αύξηση του μεγέθους τους. Η λιποαναρρόφηση (liposuction) απαλλάσσει οριστικά από την ύπαρξη πλεοναζόντων αριθμητικά λιποκυττάρων από μια περιοχή, χωρίς να σημαίνει πως τα εναπομείναντα δεν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τον όγκο τους, εάν το θερμιδικό ισοζύγιο τους το επιβάλει. Έτσι με το πέρας της λιποαναρροφήσεως θα σηματοδοτηθεί και η έναρξη ή η εντατικοποίηση προσπαθειών ισορροπημένης διατροφής και επαρκούς σωματικής άσκησης. Η λιποαναρρόφηση (liposuction) δεν αποτελεί μέθοδο γενικού αδυνατίσματος και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να πιστεύουν πως πρόκειται για μέθοδο γενικής μείωσης του σωματικού βάρους. Είναι εξαιρετική επιλογή για τα άτομα εκείνα, που παρά τις προσπάθειές τους, το λίπος παραμένει σε ορισμένα σημεία. Σε μερικές περιπτώσεις η λιποαναρρόφηση γίνεται προκειμένου ένα άτομο να αλλάξει σελίδα στη ζωή του, μέσω μιας ψυχολογικής τόνωσης που θα του προσφέρει, για να εντείνει τις προσπάθειές του για απώλεια βάρους.

Η κλασική λιποαναρρόφηση (liposuction) επίσης δεν συστήνεται για διόρθωση των χαλαρωμένων περιοχών. Για παράδειγμα εάν μια κρεμάμενη κοιλιά δεχθεί μία κλασική λιποαναρρόφηση, θα αδειάσει, χωρίς να σταματήσει να είναι κρεμάμενη. Η λογική είναι απλή. Εάν από μια σακούλα αφαιρέσουμε μέρος του περιεχομένου της, το μέγεθος της σακούλας δεν θα μεταβληθεί, απλά θα αδειάσει. Συνεπώς, το κατά πόσο ταιριάζει η απλή λιποαναρρόφηση (liposuction) σε μια περίπτωση ή κατά πόσο πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο (πχ κοιλιοπλαστική) είναι κάτι που θα το αποφασίσει και θα το προτείνει ο ιατρός.
Προεγχειρητικά θα γίνει ενδελεχής έλεγχος του ιατρικού ιστορικού, των επιθυμιών του ατόμου που πρόκειται να υποβληθεί στην επέμβαση και η αναλυτική πληροφόρηση για την επέμβαση.
Άμεσα προεγχειρητικά θα πραγματοποιηθεί προσεκτικός σχεδιασμός σε όρθια θέση.

Η κλασική λιποαναρρόφηση (liposuction) πραγματοποιείται με διάφορες μορφές αναισθησίας (τοπική, μέθη, ραχιαία, γενική ή συνδυασμός) και επιλέγονται ανάλογα με το προφίλ και την επιθυμία του υποβαλλόμενου στην επέμβαση αλλά και την έκταση της επέμβασης.
Αρχικά ένα διάλυμα διήθησης χορηγείται στην περιοχή που θα γίνει η λιποαναρρόφηση (liposuction – liposculpture). Το διάλυμα Klein όπως ονομάζεται περιέχει φυσιολογικό ορό, αδρεναλίνη (για αγγειοσύσπαση) και λιδοκαΐνη (για αναλγησία) με ή χωρίς διττανθρακικά. Η χορήγηση γίνεται με λεπτή ατραυματική κάνουλα. Η κάνουλα είναι ένας αυλός με αμβλύαιχμο άκρο που εισέρχεται δια μικρής οπής στο σώμα. Το εξωτερικό άκρο της συνδέεται με το διάλυμα διήθησης, ενώ το εσωτερικό άκρο διοχετεύει το διάλυμα στο επιθυμητό σημείο. Κατόπιν της ολοκλήρωσης και αυτού του βήματος, πάλι με χρήση κάνουλας διαφορετικού τύπου, γίνεται αποκόλληση των ιστών και τέλος ακολουθεί η αναρρόφηση του λίπους. Αυτή γίνεται με τη σύνδεση του εξωτερικού άκρου της κάνουλας, είτε με ειδική συσκευή αναρρόφησης, είτε με σύριγγα των 60cc συνήθως, που επιτυγχάνει υποπίεση χειροκίνητα κατόπιν της εισαγωγής της εντός της περιοχής που θα αναρροφηθεί το λίπος. Επαναλαμβανόμενα περάσματα με ειδικές τεχνικές, θα αφαιρέσουν το ανεπιθύμητο λίπος (liposculpture- body contouring).
Στο τέλος τις διαδικασίας υπάρχουν αδιόρατες τομές μερικών χιλιοστών που συρράπτονται και μετά από λίγο καιρό δεν είναι πλέον ορατές.
Ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια ή την επομένη κιόλας ημέρα.

Υποβοήθηση της διαδικασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση υπερήχων (Ultrasonic Assisted Lipectomy, UAL), όπως το VASER Lipo. Αυτή γίνεται μετά τη διήθηση. Ειδικά ηλεκτρόδια τιτανίου της συσκευής υπερήχων, διαλύουν το λίπος ρευστοποιώντας το, ενώ ακολουθεί και πάλι αναρρόφηση. Μεγαλύτερες ποσότητες λίπους μπορούν με ακρίβεια να αφαιρεθούν με αυτή την υποβοήθηση. Όμως το τίμημα είναι μεγαλύτερος χειρουργικός χρόνος και μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών, κυρίως σε σημεία όπως το πρόσωπο και οι περιοχές των γονάτων, στις οποίες το υποδόριο λίπος είναι λιγότερο.
Η χρήση τεχνολογιών laser liposuction έχει παρόμοιους σκοπούς διάλυσης λίπους με αυτούς των υπερήχων. Διαμέσου μιας εύκαμπτης οπτικής ίνας μεταφέρεται η ενέργεια της ακτίνας στο σημείο που επιθυμούμε να κάνουμε λιποδιάλυση. Το μήκος κύματος αυτών των laser είναι τέτοιο ώστε η απορρόφηση της διοχετευόμενης ενέργειας από το λιπώδη ιστό να είναι μεγαλύτερη από ότι στις υπόλοιπες δομές της περιοχής (όπως για παράδειγμα τα αγγεία και τα νεύρα). Κατόπιν της λιποδιάλυσης, ακολουθεί και εδώ η λιποαναρρόφηση, με απομάκρυνση του ρευστοποιημένου λίπους.
Αυτές οι περιπτώσεις εφαρμογών, θεωρείται ότι συνεισφέρουν και στην σύσφιξη του δέρματος ή την πρόληψη της χαλάρωσης, χωρίς όμως την απόδειξη από μεγάλες κλινικές μελέτες.

Στο τέλος της διαδικασίας, σε ασθενείς με χαλάρωση του δέρματος, μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον βήμα. Η χρήση της επαναστατικής και εγκεκριμένης από τον FDA μεθόδου, της ενέργειας πλάσματος. Αυτή παράγεται από το ιονισμένο ήλιο και ραδιοσυχνότητες, μέσω υπερσύγχρονων μηχανημάτων (Renuvion J-Plasma). Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο και το σώμα για να προκαλέσει σύσφιξη του δέρματος. Το δέρμα παρουσιάζει ρίκνωση και ανανεώνεται με την παραγωγή κολλαγόνου. Η συστολή του δέρματος είναι άμεσα ορατή αλλά η δράση της μεθόδου συνεχίζει να αποδίδει αποτελέσματα και να βελτιώνει την εικόνα έως και ένα έτος μετά την εφαρμογή του, με πολύ φυσικά αποτελέσματα. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ξεχωριστά, για επίτευξη σύσφιξης περιοχών, ανεξάρτητα από το εάν προηγήθηκε λιποαναρρόφηση ή όχι.

Πολλές φορές η λιποαναρρόφηση συνοδεύεται από τη μεταφορά απορροφηθέντος λίπους, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας του, σε περιοχές ενδιαφέροντος όπως οι γλουτοί, το πρόσωπο, οι μαστοί και άλλα σημεία κάτι που αποτελεί όμως μέρος μιας άλλης επέμβασης. Πρόκειται για τη λεγόμενη λιπογλυπτική (liposculpture – lipofilling) που ειναι συνδυασμός επεμβάσεων λιποαναρρόφησης και λιπομεταφοράς.

Η 4D λιποαναρρόφηση high definition liposuction είναι η μέθοδος με την οποία αφαιρείται ανεπιθύμητο λίπος από μια περιοχή με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, κυρίως με χρήση συσκευής υπερήχων ή laser και τοποθέτηση λίπους, εάν κριθεί αναγκαία, σε περιοχή που θέλουμε να τονίσουμε με επιπλέον όγκο. Για παράδειγμα, αφαιρώντας λίπος από τις τενόντιες εγγραφές των ορθών κοιλιακών, μπορούμε να προσδώσουμε μια εικόνα 4-packs, ακόμα και 6-packs στην κοιλιακή χώρα. Η δυνατότητα να τονιστούν μυϊκές ομάδες δεν εξαντλείται στους κοιλιακούς αλλά επεκτείνεται με επιτυχία σε περιοχές, όπως τα χέρια (δικέφαλοι και τρικέφαλοι, οι ώμοι (δελτοειδείς), οι γλουτοί και τα πόδια.
Η 4D λιποαναρρόφηση (liposuction) αφορά κυρίως πιο αθλητικά άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

Η λιποαναρρόφηση 360ο (ή κυκλική λιποαναρρόφηση) που συνδυάζεται και με την 4D τεχνική, αφορά λιπογλυπτική ολόκληρου του σώματος (προσθίως και οπισθίως), στο οποίο θέλουμε να προσδώσουμε μια ανανεωμένη εικόνα. Αθτη λεγεται στα αγγλικά Liposuction 360 or lipo360.
Στην πρόσθια επιφάνεια προσδίδουμε μια πιο λεπτή μέση, ενώ διαμορφώνουμε την εικόνα σχηματισμένων κοιλιακών μυών (6-packs). Στην πρόσθια επιφάνεια ανήκουν ακόμα οι μηροί, τα γόνατα και η περιοχή των σφυρών («αστράγαλοι»). Στην οπίσθια επιφάνεια του σώματος, αφαιρώντας και προσθέτοντας λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές καταφέρνουμε και τονίζουμε τους γλουτούς (Brazilian butt lift), ενώ αναδιαμορφώνουμε την πλάτη και τις γάμπες.

Μετά το πέρας της διαδικασίας γίνεται σύσταση για χρήση ειδικού κορσέ ή γιλέκου αναλόγως της περιοχής που πραγματοποιήθηκε η λιποαναρρόφηση. Ο κορσές ιδανικά θα διατηρηθεί για 3-4 εβδομάδες. Μετεπεμβατικά ήπια οιδήματα, πιθανές μελανιές καθώς και αιμωδίες θα υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ ήπιες ενοχλήσεις ή άλγος εφόσον υπάρχουν, αντιμετωπίζονται με απλά αναλγητικά. Με την προϋπόθεση της αποφυγής της έντονης σωματικής καταπόνησης, η καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να ξεκινήσουν τις πρώτες κιόλας ημέρες. Άθληση σε μεγαλύτερης εκτάσεως λιποαναρροφήσεις, ξεκινάει περίπου στο μήνα.
Σύσταση γίνεται επίσης και για τη διατροφή.

Συνοψίζοντας, η λιποαναρρόφηση (liposuction- liposculpture) είναι μια επέμβαση που περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών και τεχνολογιών, που σχεδόν αναίμακτα και ανώδυνα αποδίδουν εκπληκτικά αποτελέσματα σε επιλεγμένους ασθενείς. Η αποθεραπεία με τις νέες μεθόδους χαρακτηρίζεται ταχεία, ενώ ο δείκτης ικανοποίησης είναι πολύ υψηλός και όταν η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται και με άλλες τεχνικές (πχ λιπομεταφορά) τα αποτελέσματα εκτοξεύονται με πραγματική αναδόμηση της υποβαλλόμενης στην επέμβαση περιοχής.

Offices in California and Greece Schedule Your Consultation Now!

Beverly Hills Location

WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860
436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece
logo Los Angeles Plastic Surgery Beverly Hills, CA

Beverly Hills Location

436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210
WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece