Skip to main content
310-888-4048 Contact Us

Πρόκειται για την παθολογική κατάσταση, στην οποία οι ανδρικοί μαστοί ομοιάζουν σε μέγεθος και σχήμα στο θηλυκό πρότυπο (gynecomastia).

Πολλοί άνδρες ανά τον κόσμο ταλαιπωρούνται από το αισθητικό πρόβλημα των υπερτροφικών μαστών. Δημιουργείται άγχος απογύμνωσης του στήθους, συνήθως στην παραλία, στα αποδυτήρια αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και ενώπιον των συντρόφων. Δεν είναι λίγες οι φορές, που άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοπεποίθησης στη σεξουαλική τους ζωή εξ αυτού του λόγου. Επί ματαίω σε αρκετές περιπτώσεις υποβάλουν εαυτούς σε εξαντλητικά διαιτολόγια ή και γυμναστικές ασκήσεις για την επίλυση ενός προβλήματος, που δεν δύναται να αντιμετωπιστεί κατ’ αυτούς τους τρόπους. Ευτυχώς, η λύση μπορεί να δοθεί άμεσα και με ασφάλεια μέσα από ένα σύντομο χειρουργείο, που εγγυάται άριστα αποτελέσματα. Η πλήρης και αποτελεσματική αποκατάσταση της γυναικομαστίας είναι γεγονός.

Η γυναικομαστία (gynecomastia) αφορά την αύξηση του μαζικού αδένα και διακρίνεται από την ψευδογυναικομαστία (pseudo-gynecomastia), που αφορά την αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή. Οι δύο αυτές οντότητες, που δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν, αντιμετωπίζονται με διαφορετικές τεχνικές. Μπορεί να συνδιάζονται επίσης και με ποικίλου βαθμού περίσσεια δέρματος, που χρήζει αφαιρέσεως. Μεγάλης έκτασης περίσσεια δέρματος, παρατηρείται κυρίως σε βαριατρικούς ασθενείς, μετά και από απώλεια μεγάλου βάρους.

Η γυναικομαστία (gynecomastia) μπορεί να είναι ιδιοπαθής (άνευ συγκεκριμένης αιτιολογίας) ή να οφείλεται σε αύξηση οιστρογόνων. Η τελευταία περίπτωση εμφανίζεται είτε αυθόρμητα, είτε στο πλαίσιο μιας παθολογικής οντότητος (υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο Klinefelter κ.α.), είτε φαρμακοεπαγόμενη (συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών φαρμάκων σε αθλητές). Γυναικομαστία (gynecomastia) μπορεί να εμφανιστεί και κατά την εφηβική ηλικία, αλλά εάν το πρόβλημα δεν είναι εξαιρετικά μεγάλο, αναμένουμε την βελτίωση του χωρίς παρέμβαση, έως την ενήλικο ζωή.

Κατά την εκτίμηση από τον ιατρό θα ληφθεί πλήρες ιατρικό ιστορικό και πιθανώς θα δοθούν οδηγίες για ορμονολογικό και απεικονιστικό (συνήθως υπέρηχο) έλεγχο.

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας (gynecomastia) επιτυγχάνεται με αφαίρεση αδενικού ιστού, ενώ η αντιμετώπιση της ψευδογυναικομαστίας με αφαίρεση λίπους (μέθοδος λιποαναρρόφησης). Η συνύπαρξη των δύο αυτών οντοτήτων, απαιτεί συνδιασμό των τεχνικών αντιμετώπισης.

Για την καλύτερη μελέτη της γυναικομαστίας (gynecomastia) τη διακρίνουμε σε τέσσερις τύπους (Grade I,II,III και IV) όπου όσο αυξάνεται το Grade τόσο βαρύτερο είναι το πρόβλημα. Εν πολλοίς, οι τύποι αυτοί καθορίζουν την χειρουργική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί και τη μέθοδο της αναισθησίας.

Στο Grade I και II δύναται από μια μικρή τομή να αφαιρεθεί αδενικός ιστός και έπειτα να συρραφεί. Η αναισθησία μπορεί να γίνει τοπικά ή με μέθη και ο χειρουργημένος μπορεί την ίδια ημέρα να επιστρέψει στην οικία του.

Στο Grade III, εκτός της αφαιρέσεως μαζικού αδένα πραγματοποιείται και αφαίρεση δέρματος περιθηλαία. Ένας δερματικός δακτύλιος γύρωθεν της θυλής αφαιρείται και κατόπιν το εναπομείναν χείλος του δέρματος συρράπτεται με προσοχή επί της άλου της θηλής. Η αναισθησία είναι συνήθως μέθη ή γενική και η επιστροφή στην οικία γίνεται την ίδια ή την επομένη ημέρα του χειρουργείου.

Στο Grade IV (συνήθως πρόκειται για άτομα με μεγάλη απώλεια βάρους) έκτος από την αφαίρεση του μαζικού αδένος, πραγματοποιείται εκτεταμένη αφαίρεση του περισεύοντος δέρματος και επανατοποθέτηση της θηλής στη δέουσα θέση. Η μέθοδος αναισθησίας που επιλέγεται είναι γενική αναισθησία και συνήθως ο χειρουργημένος επιστρέφει στην οικία του την επομένη ημέρα.

Μετεπεμβατικά υπάρχουν ήπια οιδήματα και ήπιο άλγος, ευκόλως αντιμετωπίσημο με παυσίπονη αγωγή για τις πρώτες ημέρες. Γίνεται σύσταση για χρήση ειδικού γιλέκου για ένα μήνα. Η επαναφορά στην εργασία, όταν δεν σχετίζεται με έντονη χειρονακτική εργασία, μπορεί να γίνει από τη 2-3 κιόλας ημέρα, ενώ η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες άρχεται με το πέρας του πρώτου μήνα.
Τηρουμένων των ιατρικών οδηγιών, το αποτέλεσμα είναι άριστο και μόνιμο.

Offices in California and Greece Schedule Your Consultation Now!

Beverly Hills Location

WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860
436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece
logo Los Angeles Plastic Surgery Beverly Hills, CA

Beverly Hills Location

436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210
WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece