Skip to main content
310-888-4048 Contact Us

Breast lift – Mastopexy

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πτωτικούς μαστούς. Είτε από ανατομική κατασκευή, είτε κατόπιν αλλαγών στο σώμα τους, που επιφέρουν παράγοντες όπως ορμονικοί (πχ κλιμακτήριος), είτε όπως αυξομείωση βάρους ή η κύηση και ο θηλασμός.

Η ανόρθωση στήθους (breast lift) ή μαστοπηξία (mastopexy) είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί αλλαγή στο σχήμα του στήθους και ανόρθωσή του συγχρόνως. Κατά την διάρκεια της ανορθωσης μαστων το κρεμάμενο στήθος αναμορφώνεται και η θηλή αποκαθίσταται σε πιο υψηλή και σωστή θέση. Η περίσσεια του δέρματος σε ελαφρές πτώσεις αφαιρείται γύρω από τη θηλή, ενώ σε πιο μεγάλες πτώσεις αφαιρείται και από την κάτω πλευρά του στήθους. Εάν παράλληλα είναι επιθυμητή η αύξηση του όγκου των μαστών, για παράδειγμα λόγω μείωσής του μετά από κύηση, μπορεί η επέμβαση να συνδυαστεί άριστα και με αυξητική στήθους με χρήση ενθεμάτων (breast augmentation). Κάποιες φορές μάλιστα η χρήση και μόνο του ενθέματος μπορεί να αποτελέσει απάντηση σε προβλήματα ελαφράς πτώσεως, χωρίς να χρειαστεί κάποια άλλη παρέμβαση.

Επίσης η θηλή που μπορεί να έχει κι εκείνη “ξεχειλώσει” ακολουθώντας την χαλάρωση του στήθους, σχεδιάζεται και μειώνεται για να γίνει ανάλογη με το νέο μέγεθος που θα έχει ο αποκατεστημένος και ανορθωμένος πλέον μαστός.

Οι τομές βρίσκονται αναλόγως του προβλήματος, γύρω από την θηλή, κάτω από αυτήν και κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής, σε σχήμα ανάποδου “T” ή «άγκυρας». Η ανόρθωση μαστών μπορεί να γίνει και μέσω μιας μόνο κάθετης τομής ή μόνο με αφαίρεση ενός δερματικού δακτυλίου γύρω από τη θηλή, με την προϋπόθεση πως δεν είναι μεγάλη ούτε η πτώση, ούτε ο μαστός και έτσι να αποφευχθεί η μεγάλη οριζόντια τομή.
Οι ουλές είναι μόνιμες και ενώ άμεσα μετά την επέμβαση εμφανίζουν ερυθρότητα και σκληρίες, σε διάρκεια μηνών ομαλοποιούνται και πλησιάζουν στο χρώμα του γύρω δέρματος, ώσπου να είναι πλέον ελάχιστα εμφανείς. Ο χειρουργός σε συνεργασία με την ασθενή, θα καταλήξει στο ποια είναι η ενδεικνυόμενη τεχνική ανόρθωσης μαστών κατά περίπτωση.

Προ της επεμβάσεως πραγματοποιείται ο σχεδιασμός σε όρθια θέση. Θα σχεδιαστεί η νέα θέση της θηλής και θα σημειωθεί το δέρμα, το οποίο θα αφαιρεθεί. Η επέμβαση διαρκεί από 2 έως 4 ώρες και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, ενώ σπανιότερα σε επιλεγμένες περιπτώσεις με μικρή πτώση, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία και μέθη. Η επιστροφή στην οικία γίνεται συνήθως την ιδια ημέρα (outpatient surgery -same day surgery).

Μετά την επέμβαση, συστήνεται η ασθενής να φορά στηθόδεσμο ισχυρής υποστήριξης για ένα μήνα. Οι μαστοί άμεσα μετά την επέμβαση έχουν μώλωπες, οίδημα και είναι ελαφρώς επώδυνοι. Ο πόνος είναι ελάχιστος έως καθόλου και εύκολα αντιμετωπίζεται με συνήθη αναλγητικά.

Μια σπάνια επιπλοκή, που μπορει να συμβεί είναι το αιμάτωμα που συνήθως αναπτύσσεται τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και για την αντιμετώπισή του είναι αναγκαία η επιστροφή στο χειρουργείο. Άλλη επιπλοκή, ωστόσο σπάνια και αυτή, είναι η δημιουργία φλεγμονής, που θεραπεύεται με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης. Επίσης, κάποιες ασθενείς μπορεί να έχουν υπαισθησία στην περιοχή των μαστών και οίδημα που συνήθως και τα δύο υποχωρούν με το χρόνο αλλά πολύ σπάνια μπορεί να επιμείνουν. Τα ράμματα, όπου δεν είναι απορροφήσιμα, αφαιρούνται σε 10 με 15 ημέρες. Κατόπιν, γίνεται σύσταση για χρήση προϊόντων ανάπλασης στην περιοχή της ουλής για βέλτιστα αποτελέσματα.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ξεκινάει σταδιακά μετά την πρώτη εβδομάδα, με απαγόρευση έντονης σωματικής δραστηριότητας και άρσης των χεριών πάνω από το ύψος των ώμων για αρκετές ημέρες. Σταδιακή θα πρέπει να είναι και η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες μετά το πέρας του πρώτου μήνα.

Ο θηλασμός, ειδικά στις πιο ελαφρές περιπτώσεις, θεωρείται ανεπηρέαστος. Προτιμότερο αλλά όχι δεσμευτικό, είναι η γυναίκα να επιλέξει να προβεί σε αυτή την επέμβαση μετά το πέρας των κυήσεων και των θηλασμών, έτσι ώστε μπορέσει να προβεί σε μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση χωρίς αισθητικές παλινδρομήσεις.

Offices in California and Greece Schedule Your Consultation Now!

Beverly Hills Location

WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860
436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece
logo Los Angeles Plastic Surgery Beverly Hills, CA

Beverly Hills Location

436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210
WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860

Greece Location

Palas Kefalari
Kolokotroni 23
Kifisia, 145 62
Athens, Greece